W SHANGHAI

Translating the essence of one of the world’s cultural capitals into a destination that is both hyper-local and yet distinctively ‘W’.

A mirror and brass kaleidoscopic installation occupies the reception. The custom design reflects the multitude of cultures and influences flowing through the area.

A dramatic agamograph mirror at the ballroom entry casts reflections of guests amongst Qi Pao florals.

The wall of restaurant YEN is embellished with custom-designed enamelled discs forming a dragon motif

The feature wall within Cantonese restaurant YEN is embellished with custom-designed enamelled discs forming a dragon motif, working with local craftsmen practicing a centuries-old craft to create the installation.

The wall of restaurant YEN is embellished with custom-designed enamelled discs forming a dragon motif
‘Melting Qi Pao’ mosaics in the ground floor amenities

‘Melting Qi Pao’ mosaics in the ground floor amenities; a fusion of Traditional eastern Qi Pao pattern and the melting pot of western influences.

“The Shanghai W Hotel on the Bund combines the feeling of old Shanghai with the avant-garde pioneers of the new era with innovative design, interprets the collision between the East and Western culture, creating a passionate journey through time and space.”

NOBLESSE

The rooftop pool at W shanghai with Qi Pao floral-and-geometric patterned mosaic

Guests are invited to enjoy the Shanghai skyline from the Qi Pao floral-and-geometric patterned mosaic pool.

Famed for its exotic allure, Shanghai is a vibrant fusion of eclectic influences and captivating historical, social and physical contrasts—a mix of tradition and modernity, glamour and pragmatism expressed through installation, art consultancy and styling by the studio’s W Shanghai site narrative. The hotel arrival sequence begins in a 22-metre atrium. Intended to delight guests and seduce passers-by, this dramatic void is activated by a suspended, multistorey neon installation created in homage to the iconic Lilong laneway laundry tradition. Layered first with stylised clothing, then the bright lights of Nanjing Road and, ultimately, the high-rise futurism of Pudong, it establishes a memorable and immersive entry that sets the scene for the experience to follow. Whisked by elevator to the lobby reception area, guests are greeted by a second installation: a custom brass mirror and finished-steel kaleidoscopic screen intended to reflect the multitude of cultures and influences flowing through the area. Beyond, in the courtyards of the ‘Living Room’, Studio Ongarato commissioned artists Assume Vivid Astro Focus (AVAF) to create a site-specific installation that reflects their interpretation of the city. Signature styling elements continue throughout the hotel. For its all-day diner, The Kitchen Table, we commissioned local artist Coozie to create a vast mural. Entitled ‘Hongkou Tales’, it commemorates legends of the past 110 years of the Hongkou District, where the W Shanghai is situated. In the hotel’s EWOW presidential suite, a custom dragon-smoke neon installation drifts up the double height space, transforming the room from day to night. By reinterpreting its urban context through a design that is both hyper-local yet unmistakably W, the hotel succeeds in both drawing upon and giving back to the city. The atrium installation in particular, generates social equity for the hotel, contributing to its fame and notoriety.

  • Project Scope

    Environmental Design

    Styling

    Custom Interior Installations

    Art Consultancy

  • Project Collaborators

    Interior architects: GA Design

    Architects: SOM Architects

    Living Room installation: Assume Vivid Astro Focus

    Mural: Coozie

    Photography: Dirk Weiblen